Friday, October 14, 2011

SUNRISE IN KOCHI










Wednesday, October 12, 2011

KOCHI/COCHIN

Baru balik dari Kochi/Cochin baru-baru ni. Tak tau pulak mana satu yang betul, tapi dua-dua perkataan tu wujud. Search kat google pun dua-dua perkatan tu wujud. Saya lebih suka gunakan perkataan Kochi. Ianya bukan ibu negeri Kerala tetapi bandar terbesar di Kerala dan most developing. Masa pergi, musim hujan dah kat hujung-hujung. Jadi adalah hujan renyai-renyai pada beberapa hari pertama. Selepas itu start panas tak hujan-hujan sampai kami balik. Kami pergi beberapa orang.

Disebabkan pernah tinggal kat India selama beberapa tahun, sudah 'expect"' apa yang sepatutnya tetapi kawan yang sorang tu 'expect something special like Malaysia'. Surelah tak adanya. Tapi saya tengok banyak perubahan berbanding dengan dulu..umpamanya dah semakin kurang teksi Ambasador..susah nak jumpa. Yang banyak moden car dari TATA product. Sangat lasak..saya kata lasak sebab jalannya lubang-lubang..kereta TATA ni maintain je. Macam-macam jenis dari termurah ke termahal. Semakin banyak kereta import..kalau dulu SUzuki je...sekarang dah macam-macam dari BMW ke Honda...even Porche....remember...jalannya banyak lubang dan corner-corner... Bukan sebab jalan bengkok2...tapi sebab nak elak kereta kat depan.Pandai betul depa elak..ada sekali tu..elak punya elak..tengok bas kat depan. Pemandu tu selamba je, elak lagi. Kami kat belakang ni terjerit-jerit. Agaknya kalau kat MAlaysia..dah ke hospital.

 Satu yang saya kata berbeza..soal keselamatan. Kalau kat Kuching atau mana-mana kat Malaysia, even kat Kota Bharu, kalau makan jangan sekali-kali letak beg tangan kat kerusi. Mesti letak kat riba. jalan2 pun kena pegang beg kuat-kuat. Kat Kochi..tak kisah, tak ada orang nak ambil. Masa kat restoran..selamba je tinggal beg kat meja (ada kawan la) pergi toilet.

Kat sini(Malaysia) tengah makan dengan kawan2 pun, beg boleh hilang. Setakat ini tak ada beg ragut. Kat paper mereka pun tak ada berita pasal kena bunuh atau atau ragut etc. Tetapi kat Fort Kochi mungkin kena careful sikit sebab banyak pelancung orang puteh...so banyak sikit penjenayah. Itu pun orang local di sana bagi tau. Dan sesungguhnya..kalau di India..makanannya adalah yang terbaik!! Nasi beryani! Kalau tak makan tak sah. Dah la banyak...sedap..ayam 2 ketul...murah pulah. Kami makan untuk 7 orang kaklau convert ianya bernilai untuk seorang makan nasi beryani kat Malaysia. Jumlah nasinya 2.kali ganda jumlah nasi kat Malaysia..bayangkan saya boleh habis makan!. Sebelum makan order fruit salad dulu...sedap. Air lemon juice atau Mosambique juice. Atau apa apa juice yang available....Totally PURE..no ice added. Cuma ada sugar..tell them little sugar or no sugar. Depa suka makan sweet sangat. Sebab tu India adalah yang kedua terbesar dunia rakyat mereka mengidap kencing manis selepas China. Sebelum ni India teramai DM. Lepas tu kalau masih lapar, pesan icecream. Kami tak sempat sampai icecream..kenyang gila dah.

Yang bestnya, selepas makan nasi beryani kat India, you tak rasa mengantuk atau lemah badan. Tak macam macam makan kat Malaysia, lepas makan nasi beryani mengantuk gila, badan lemah macam lepas makan ubat batuk yang ada codein. Any way enjoy the picture...

fruit salad icecrea,

orange juice

nasi beryani

fruit salad


....more pic after this

Tuesday, September 6, 2011

backyard garden 2011

back yard...masih pokok yang sama












front yard garden

Sudah lama tak menanam...hampir 8-9 months








GOING BACK...

Airport Kota Bharu

A lot of people going back to their destination including me...

BER HARI RAYA DI PASIR MAS KELANTAN 2




Sudah menjadi lumrah, setiap kali raya di Kelantan jalan penuh dengan kereta. Terutamanya jalan di kampung-kampung. Jalan di kampung hanya untuk satu laluan kereta sahaja. Anak anak yang dulunya membesar di kampung kini telah bekerja di bandar terutamanya Kuala Lumpur. Kini masing masing mampu membeli kereta untuk di bawa balik.

Jalan raya di bandar Kota Bharu lengang tanpa banyak kereta.


Masih sempat mengunjungi rumah keluarga di hari raya. Menjadi kebiasaan di Kelantan untuk mengadakan kenduri pada raya ke 2 dan seterusnya. Di kampung walaupun era "buffet" telah menjadi kebiasaan tuan rumah, namun masih ada adat makan berhidang dilakukan. Di mana setiap kumpulan seramai 5-6 orang makan bersama. Masih enak makan bersila sambil berbual. Tuan rumah tidak lupa untuk menambahkan mana mana lauk yang berkurangan.



BER HARI RAYA DI PASIR MAS KELANTAN 1



Kami sempat membeli belah baju untuk digunakan semasa solat di kedai berhadapan masjid Muhammadi KOta bharu. Setiap kali balik ke kelantan, tak lupa nak shopping jubah di sini.
Pakai baju raya cantik-cantik dan mahal tapi takkan tak dapat beli jubah sembahyang yang setanding dengan harga baju raya.



Syarat membeli baju untuk sembahyang adalah.. harganya jangan di tawar!. Berkemungkinan harga yang di tawar tidak dari hati yang ikhlas dari si penjual.





Masjid Muhammadi masih seperti dulu. Tahun ini menjadi tempat Sultan Kelantan Sultan Mohammad V menunaikan solat sunat Aidil Fitri

Saturday, July 9, 2011

Banana....updated

Today..the banana getting bigger...



Saturday, July 2, 2011

WAITING FOR BANANA

Lama kami tunggu pisang ni berbuah. Mula ditanam pada bulan puasa 2010. Sepatutnya 4 bulan dah berbuah. Tapi ianya beranak aje. Kami rancang kalau bulan 3 tak berbuah jugak, kami nak tebang. Tapi kesian juga, kami tunggu lagi sampai bulan 4. Akhir bulan 4, kami nak tebang. Tiba-tiba seminggu sebelum habis bulan 4, ianya mula mengeluarkan jantung...akhirnya setelah 8 bulan menanamnya...

besarnya jantung pisang..

jantung pisang dah mula tunduk...

emmm...nampak macam besar buahnya

Boleh tahan...


akhirnya...


Friday, May 6, 2011

disaster in America

Aircraft:

1979, May 25: Chicago; American Airlines DC-10 crashed seconds after takeoff, killing all 272 people aboard and 3 on the ground.


Its occur a moment after take-off. One of its engine separated from the wing.

The crash was used by a murderer to hide the disappearance of Diane Chorba. In the days surrounding the flight, Chorba's daughter was told that she had been on the plane. Cook County medical examiners assigned the task of identifying the crash victims later disproved this. Clarence Bean, Jr. was found guilty of her murder in 2001ter take-off.

Flood:



2001: Tropical Storm Allison devastated Southern Texas during the first week of June. The unusual storm hovered over the Houston area for days dropping rainfall amounts of nearly 40 inches. Downtown businesses were heavily damaged and over 40,000 houses were flooded. The storm also worked its way up the Eastern Seaboard causing more death and destruction. Allison took 41 lives and cost an estimated $5.5 billion in damage.

2001 Sept 11 New York;
hijackers crashed 2 commercial jets into twin towers of World Trade Center; 2 more hijacked jets were crashed into the Pentagon and a field in rural Pa. Total dead numbered 2,992, including the 19 hijackers. Islamic al-Qaeda terrorist group blamed.






2005, Hurricane Katrina

Hurricane Katrina of the 2005 Atlantic Hurricane season was costliest natural disaster, as well as one of the five deadliest hurricane in the history of USA. Among recorded Atlantic hurricanes, it was the sixth strongest overall. At least 1,836 people died in the actual hurricane and in the subsequent floods, making it the deadliest U.S. hurricane since the 1928 Okeechobee hurricane. Total property damage was estimated at $81 billion (2005 USD), nearly triple the damage wrought by Hurricane Andrew in 1992.


The February 2007 North America Winter Storm;

(otherwise referred to as the Valentine's Day Blizzard or Valentine's Day Storm) was a massive winter storm that affected most of the eastern half of North America, starting on February 12, 2007 and peaking on Valentine's Day, February 14.

Received up to 28 inches snow.






Oilspill:





2010 Jan. 23, Port Arthur, Texas: The oil tanker Eagle Otome and a barge collide in the Sabine-Neches Waterway, causing the release of about 462,000 gallons of crude oil. Environmental damage was minimal as about 46,000 gallons were recovered and 175,000 gallons were dispersed or evaporated, according to the U.S. Coast Guard.






2010 April 24, Gulf of Mexico: The Deepwater Horizon, a semi-submersible drilling rig, sank on April 22, after an April 20th explosion on the vessel. Eleven people died in the blast. When the rig sank, the riser—the 5,000-foot-long pipe that connects the wellhead to the rig—became detached and began leaking oil. In addition, U.S. Coast Guard investigators discovered a leak in the wellhead itself. As much as 60,000 barrels of oil per day were leaking into the water, threatening wildlife along the Louisiana Coast. Homeland Security Secretary Janet Napolitano declared it a "spill of national significance." BP (British Petroleum), which leased the Deepwater Horizon, is responsible for the cleanup, but the U.S. Navy supplied the company with resources to help contain the slick. Oil reached the Louisiana shore on April 30, affected about 125 miles of coast. By early June, oil had also reached Florida, Alabama, and Mississippi. It is the largest oil spill in U.S. history


Tornados:

Since 2000, America being hit by> than 4000 tornadoes and > than 1000 fatalities. The recent one was April 25-28 2011 which hits large part of America including Alabama, Tennessee, Washington DC, Virginia, Lousiana, Georgia. > 354 deaths, and hundreds are still missing. 3 of them were EF5. The largest hit Tennesse on 27 April 2011 with path length 106.9 miles.






aftermath: