Friday, January 11, 2013

Radio Gegar !!

Sejak bercuti pattern tidur dah berubah

Malam mata segar bugar

4-5 pagi baru tidur
Pagi....bangun lewat..

Munnar., Kochi....macam Cameron Highland..tak ada kaitan pun dengan cerita ni.

Siang...habiskan masa berehat
Malam...mengadap laptop

Cuba nak selesaikan masalah
Masalahnya...semakin banyak baca...semakin tak faham..
Susahnya....univariate..multivariate...regression....odds ratio...
P value pun tak dapat...

Macamana nak analyse data ni...

Rasanya nak mengaku kalah..
I need help from someone! ...Tapi later la

So....rehat...dengar radio

Sejak bermastaution di seberang ni..lama tidak dengar radio...
Tak sempat..
10 malam dah tidur...subuh pukul 5 pagi....jadi awal la bangun
Tidur mesti cukup...minimum 7 jam
Baru esoknya boleh berfikir dengan waras dalam pekerjaan.
Fizikal pun kena kuat..kerja buruh banyak angkat berat, kena drill, hammer, saw, screw etc..

Tengok radio kat Astro...ada radio Gegar Pantai Timur...malay version
Dulu kat Kelantan selalu dengar pukul 8-12 malam...siaran lagu Hindi oleh DJ famous Su..nama penuh tak ingat

Kat sini, tak ada frequency..jadi kena dengar melalui Astro...
After 12 midnight...Gegar lagi ok sebab tak perlu dengar DJ berceloteh..lagu aje...

Masih segar...
Sambung study la



Monday, December 31, 2012

Taking Leaves for 2 weeks!


Tak tahu nak letak tanda noktah atau tanda seruan untuk tajuk di atas

Tetapi at least sempena 2013....dapat jugak ambil cuti

Kawan kawan sudah ambil cuti bulan disember, tetapi ingat nak ambil the last 10 day of December

Tapi bila kerja tak habis habis...

Sekarang dapat rest betul-betul....

Azam bercuti....nak siapkan research yang tak siap siap sejak 2010.

Nak siapkan beberapa poster presentation....

Lepas rest...kena oncall gila gila! sebab cuti lama sangat

Harap harap selepas bercuti ni temperature tak naik sangat 

Saturday, December 29, 2012

Need to change the name

Too obvious

Trying to hide under the picture and story

So, change the name

Thanks

Go Mulu ! Penan village in Long Iman, Mulu



Long Iman, i could say its the most modern Penan settlement in Sarawak. They still using long house type but the dressing and toilet are like what we are using. Some of them been studied and work outside Sarawak and Malaysia too. 

Most of them in long Iman are christian. 

The journey start form Royal Mulu Resort jetty took about 1 hour. Thats because air cetek, so at some part we have to walk along the sides of the river. Since we were actually against the water flow, so boat quite slow and with 8 people inside!

Whats the beautiful is the scenery along the river bank. No words to say....

Boat waiting for us in front the resort
 Takut nak naik bot sebab mabuk. Siap bawa ubat mabuk.

Tapi bila dah naik bot, tak rasa apa apa pun.

















Dah sampai pun .....


Jetty kat Long Iman


Rumah panjang....

Selamat datang

 Kami gunakan gereja merangkap dewan mesyuarat mereka.








Kami sampai dalam pukul 10 pagi, tak adalah ramai pesakit sangat. Masa tu kebanyakan mereka dah ke kebun. Tengahari baru dia orang balik.





This is typical penan people..the hair. He must be very old. 






Masalah sikit...biasanya typical Penan. Dia orang tak faham sangat bahasa.

Jadi kena guna interpreter...


Ketua Kampung cuba menerangkan cara cara makan ubat

Trying full effort to explain








Thats all for Go Mulu!

Sunday, December 23, 2012

Go Mulu ! Small Creatures in the Mulu National Park

Saya cuma nak tunjuk binatang-binatang kecil yamg kami jumpa sepanjang-panjang perjalanan ke canopywalk. Itu pun our tour guide yang tunjuk..he..he..he

Itupun kalau nampak....ada...
Kat hutan, binatang ni kenalah suvive untuk hidup. kalau tidak kena makan..

Jadi, bentuk dan color hampir menyerupai kawasan sekitarnya..

Lets see...








Trip belum habis lagi

Go Mulu ! canopy skywalk Mulu National Park


Masih terfikir fikir samada nak pergi cave atau canopywalk.
Bukan apa gua ni kan tempat jin bertendang. 
Walaupun ramai yang pergi, ada juga yang tak bernasib baikkan.
Lagipun saya penakut sikit nak panjat panjat tebing....gayat

Kalau nanti nak pergi toilet macamana?
Bukannya ada toilet dalam gua tu
Canopywalk paling lama 45 minit je 

nak ke gua tu ada 2 gua kena pergi same time, takes 3 hours!

Kesimpulannya pergi canopywalk je
Kata gayat tadi!

Antara duanya, saya lebih ke canopywalk...ada tangga dan pagar.
Gua mana ada!

Entrance to Mulu Park dah start dengan jambatan gantung
Mula mula sampai dah naik jambatan gantung. Bergoyang-goyang...
Scary..its just the beginning

we registered to the Mulu park office. Actually you have to make a booking date before you joining the tour because they only take maximum people like 15 for canopy walk and somewhere around 20+ for caves. but they have many groups that started at different time. so if not in peak season no rush.

we paid for entrance fee RM 15 lasted for 5 days has to be wear like bangle on our wrist. Then another RM 35 for canopy tour.

Of course foreigner has to pay higher.
Different tour with guide has different fees

Only certain tour has without fees...like waterfall
You have to follow the guide for your own safety

Because its really a jungle inside. If you lost....

To protect the plant, we have to walk on the wooden pathway whenever available.
I make sure i did not step on the ground...mana tau ada makhluk halus tinggal di situ.


Infront the Park office
All the tour guide are locals mostly who are very fluent in English. The private local guide not employed by the Park but must registered with the Park are taking oversea people depends on their travel agent. They only bring probably 1 or 2 couples of foreign tourist. The pay of course very very  expensive.

Toilet..its clean inside but...western style. tak ada paip air kat dalam toilet

Nice garden in front the office. Far sight are the chalet

Now...can we start our journey to canopy skywalk....


This is the single bungalow in the Park. Quite cheap compare to Royal Mulu. They don't have modern facilities means no aircond. Only fan. Hot water?? not sure

I think this one with semi-D rooms



You have to cross this nice chalet before going to the jungle. Thats why i show this photo. Ok lets walk....
















Sambung lagi....