Saturday, November 28, 2009

BOT KARAM SEMASA KE PULAU BANGGI

Kisah kemalangan semasa hari perayaan sudah menjadi terlalu biasa. Terbaru adalah kejadian bot karam semasa dalam perjalanan ke Pulau Banggi di Kudat Sabah untuk bercuti hari raya aidiladha.

Hari raya Aidil Adha sepatutnya di sambut dengan majlis korban. Sejak dua menjak ini, hari raya telah dijadikan hari bercuti. Tidak lagi di anggap sebagai hari kebesaran Islam.

Walau bagaimanapun, semasa surfing internate mencari Pulai Banggi iaitu pulau terbesar di Malaysia. Pulau Langkawi adalah pulau ke dua terbesar.



Pulau Banggi terletak nun di puncak Sabah


Ini lah dia hasilnya....cantik betul pulau ni.



Salah sebuah chalet di Pulau Banggi



Dengan rumput panjang dari kawasan tinggi begitu memukau



Can you believe this?



Macam kat tanah tinggi

Luas kawasan: 440 km persegi
penduduk : 18 000
Cara untuk sampai : Hanya melalui laut Bot laju atau bot pancung dari Kudat atau Teluk Marudu
kawasan tertinggi di pulau ini: Bukit sibumbung setinggi 529m

Thursday, November 26, 2009

Maguindanao massacre November 2009


Wilayah bergelodak, berhampiran dengan Sabah

Kita dikejutkan lagi dengan pembunuhan besar-besaran. Kali ini di Wilayah Mindanao selatan Filipina iaitu sebuah wilayah Islam. Maguindanaou mempunyai kira-kira sejuta penduduk meliputi kawasan seluas 7000 kaki persegi.Kawasan ini diiktiraf sebagai Autonomous Region In Muslim Mindanao(ARMM). Diketuai oleh Datu Sajid Islam Ampatuan sebagai gabenor.Beliau menyokong presiden Filipina sekarang Gloria Macapagal Aroyyo. Beliau telah dilantik tiga kali.



Bapa dan Anak berkempen untuk pilihanraya 2010, Ampatuan senior dan Ampatuan Junior

Menjelang pilihanraya baru 2010, Ampatuan mencalonkan anaknya Ampatuan Jr. menentang pembangkang Esmael Mangudadatu. Esmael menerima ancaman beliau akan dibunuh jika pergi ke tempat pencalonan. Jadi, Esmael menghantar wakil bagi pihaknya yang terdiri daripada isterinya dan keluarga terdekat kebanyakannya wanita termasuk penyokong dan wartawan. Beliau fikir, jika hantar wanita, tidak siapa yang sanggup membunuh wanita dan kanak-kanak. Tetapi pembunuhnya seperti Rejim Israel.

Berita terbaru, kira-kira 57 mayat di jumpai antaranya tertanam dan yang lain terbaring di sebelah kenderaan setelah di tembak jarak dekat. Dipercayai, 100 orang telah menghalang pejalanan mereka lengkap dengan rifel M-16 dan menembak mereka bertubi-tubi.


Kenderaan mangsa yang tertanam di dalam tanah. Kononnya untuk tidak dapat di jejaki. Tetapi jika kerja di buat bertententangan dengan ajaran Allah, tetap akan di tunjukkan.

Dipercayai, Isteri Esmael telah dibunuh serta mengalami kecederaan seksual sebelum di tembak.



Antara mayat-mayat mangsa.



Pembunuhnya bukan saja binatang...tetapi gergasi dan sadis

Selepas beberapa hari, Setiausaha kerajaan mengancam kepada keluarga Ampatual agar menyerah diri jika tidak mahu di serang oleh tentera kerajaan. Ini kerana suspek terdekat adalah seperti di jangka saingan politiknya Ampatuan. Selepas kejadian itu keluarga Ampatual berdiam diri dan enggan bertanggungjawap. Mungkin kerana bilangan askarnya sedikit berbanding askar kerajaan, maka terpaksalah mereke menyerah diri.

Namun, seperti insiden dahulu di seluruh Filipina, pembunuhan politik hanya akan hangat seketika. Walaupun ada yang di tangkap, tetapi tidak pernah di dakwa. Perkara yang sama di jangka berlaku di Wilayah ini. Lagi pun Ampatuan adalah penyokong kerajaan. So.. end of story




Anak kepada Ampatuan Senior yang menyerah diri, Andal Ampatuan yang akan bertanding melawan Esmael. Walaubagaimanapun beliau menafikan penglibatan beliau,....as usual. Itupun selepas Runaldo Puno, setiausaha kerajaan mengancam akan melakukan serangan jika Ampatuan tidak menyerah diri.

Di Filipina, mereka yang kaya dan berpengaruh akan menggajikan askar-askar untuk menjaga mereka. Tidak hairanlah sudah beberapa kali kejadian seperti ini berlaku di mana ada tangkapan tetapi tidak pernah di dakwa di mahkamah.

Saturday, November 21, 2009

THE URBAN LEGEND OF BERMUDA TRIANGLE


Bermuda Triangle represent a triangle bertween Miami, Bermuda and San Juan, Pearto Rico.

Also known as 'Devil's triangle'. Some people have claimed that these disappearances fall beyond the boundaries of human error or acts of nature.


Imaginary photo when a ship "dissapearing" while entering the Bermuda triangle


Do you know that in this triagle, an island has been discovered by Juan de Bermudez, a Spanish navigator, in about 1503.


The British Colony of Bermuda with population of 61,600 people.

This Parliamentary British Colony of Bermuda, situated in the western Atlantic Ocean 660 miles (1,062 km.) east of North Carolina, has an area of 20.6 sq. mi. (53 sq. km.) and a population of 61,600. Capital: Hamilton. Concentrated essences, beauty preparations, and cut flowers are exported. Most Bermudians derive their livelihood from tourism. The British monarch is the head of state and is represented by a governor.



Vacation in Bermuda island


The money used in pound.



The money that yet to be released soon with Qeen Elizabeth photo.
Sunset in Bermuda Triangle as been drawing by an artist.

History suggested that this triagle having a hole and thats were the reason why ships, airplanes gone missing while crossing this area. Muslim says thats area are full of "jin". (From a book 'talking to a muslin jin')


Imaginary hole


Bermuda Triangle from far

Theories about the Bermuda Triangle’s Mysterious Power

Bermuda Triangle mysteries have been blamed on everything from sea monsters to UFOs. Here are some of the more credible explanations:

1. The Bermuda Triangle is one of two places on earth that a magnetic compass points towards true north. Normally it points toward magnetic north. This compass variation between the two changes by as much as 20 degrees and if it is not compensated for, a navigator could find himself lost and in deep trouble.
2. The Gulf Stream is swift and turbulent and can quickly erase any evidence of a disaster. This unpredictable weather pattern including sudden storms and water spouts can lead to trouble for captains and pilots.
3. Strong currents over the many reefs in the triangle cause the topography to be in a constant state of flux. Navigators may not be able to adjust to these hazards as swiftly.
4. The triangle sits over an oceanic trench. Large amounts of gas are released to the surface that causes a vacuum-like effect and unstable waters.

ICEBERGS MOVING TOWARDS NEW ZEALAND


Ini sizenya. Di ambil dari fail .

2 MINGGU LEPAS, sekumpulan pelancong telah melihat pergerakan ais di selatan New Zealand kira-kira 400 km. Sejak itu topik ini menjadi tajuk utama dan menyebabkan para saintis marin kelam kabut. Sibuk dok mengukur size dan kelajuannya. Bila agaknya nak sampai ke pantai new Zealand

Size kira-kira 80 meter.
Kelajuan : 1.25km/hoor

Bila agaknya ais ni nak sampai kat pantai kita?

Friday, November 20, 2009

Why?



Percaya tak? Ini produk keluaran Indonesia. Kalau dah haram..haramlah. Tak ada separuh halal
"RASA AYAM BABI". Just 50% halal.

Thursday, November 19, 2009

A Trip to Sarikin

Sejak datang ke Sarawak, tidak pernah lagi melawat Sarikin. Adik ipar kat Sabah pun tanya, dah pergi Sarikin ke belum. Katanya jubah murah kat sana. Boleh dapat RM 50 je. Hari tu beli jubah kat Nilai 3 pun dekat RM 100 satu. Dekat Rm 200 pun ada.

Jadi last sunday, dapatlah kesempatan nak ke Sarikin. Walaupun On call hari tu, pergi lah jugak. Nasib baik on call tak sibuk. Tak ada orang call pun.

Perjalanan hampir sejam dari Kuching. Jalan elok jugak. Kena lalu jalan kampung tapi semuanya bertar.



Jarak dari hujung ke hujung kira-kira 300 meter. Jangan lupa bawak bekal sendiri. Tak ada kedai Orang Islam kat sini. Kedai minum pun orang Dayak. Kalau dahaga sangat, beli yang dalam tin aje.

Sarikin sebenarnya macam Rantau Panjang kat Kelantan. Cuma, barangannya dari Indonesia. Dekat dengan border dengan Indonesia. Kedainya cuma beroperasi hari Sabtu ( sampai pukul 5 ptg) dan Ahad separuh hari. Hari lain,..tutup.

Hampir semua penjual dari Indonesia. Barangannya macam biasa...baju T-shirt, barangan kristal, udang kering pun ada. Rancangannya nak cari buai rotan, nak gantung kat siling kat beranda rumah. Nampaknya tak ada rezeki.Masa tu bukan musim buat buai.Tapi, dapat jugak beli Tudung saji. Cantik...kalau kat Kelantan tak dapat semurah ini. Buatan rotan lagi.

Kami sempat pulak beli topi kulit cowboy. RM 10 aje. Setiap harga yang dijual, cuba tawar 50%. Kalu dia tak kasi, cari kat kedai lain.

Dengar ceritanya, dulu Sarikin ni terkenal sebab banyak barangan exotik di bawa dari Indonesia untuk di jual di sini. Tetapi sejak ada larangan dari pihak askar, dah tak ada lagi. So...Sarikin sudah menjadi kurang menarik. Jadi...rasanya kalau nak datang lagi, mungkin kalau nak beli barangan rotan je kot.

Barang - barang tradisional Sarawak pun ada, macam sumpit, anak panah. Kalau minat boleh lah beli. Cuma ada bentuk patong, tu yang tak nak beli.

Tikar rotan buatan tangan, banyak. Murah aje. Less than RM 100. Macam macam size ada.

Kalau pergi lagi, saya ambik gambar lagi.

Sambil-sambil itu, sempat pulak suami buat treatment lintah...Geli lah.Dah pakai ubat hospital tak jadi, kita cuba pulak traditional treatment.


Jeng...Jeng... 4 ekor lintah. RM 5 satu ekor. 20 minutes treatment


Ni..ha! Size bila dah kenyang


Ada satu lagi tempat macam ni di Sarawak, Tempedu. Jauh sikit. Cuma, Tempedu ni dah masuk kawasan Indonesia. So...bahaya sikit. Beberapa orang kawan dari Sarawak sendiri pun tak rasa selamat untuk ke sana kecuali ada orang yang dah biasa ke sana. Sebab dari border, somebody has to escort you ke Tempedu. Takut kena rompak selepas masuk border. Kan nanti balik sehelai sepinggang. Tak ke naya...

Vegetable in Sarawak

!!


Minggu lepas, semasa melawat RCBM ( Rajah Charlse Brooke Memorial) Hospital, ada makcik jual sayur dekat tempat tunggu bas. Mulanya nampak lada kecik je. Sebab suami suka makan cili, beli lah sikit. Lepas tu nampak sayur, beli jugak. Lepas tu nampak pisang, mak cik tu kata ambik semua pisang, harganya 2 ringgit je. So saya pun beli semua. See.... semuanya RM 4 only!!!.

Kangkung tu dah goreng dengan ikan bilis. Pisang dah goreng buat jemput-jemput.