Monday, January 23, 2012

LIMBANG, SARAWAK 2011

Anybody been to Limbang before? If you are driving need to pass through Brunei so bring the passport. Otherwise from Miri can take a Mas Wing using ATR.

I have an apportunity to go to Limbang, took a flight from Kuching to Miri then Limbang. Stayed at biggest hotel there, Purnama Hotel cost about < RM 100. But my room was junior suite so cost about RM 120.
Since Subuh prayer time is about 4.45 am, so sunrise about 6 am. I managed to walk around the hotel before presentation start.




This is the label of Hospital Limbang. Pattern nya sama macam hospital daerah KKM yang sama. Sebijik macam Hospital Pasir Mas.


Tengah - tengah tu ada taman


  Then kami ke pasar macam pasar Tani, kat Jalan Wayang. Jauh sikit dari hotel dalam 15 minit jalan...jauh tu.

.
Ada buah-buahan. Mahal lagi dari Kuching sebab banyak orang Brunei datang beli. Menyebabkan harga naik

Alamak..beras macam-macam colour kat Kelantan ada. Samalah...




Saya berkesempatan pergi ke rumah panjang di Lmbang, lebih kurang 30km dari bandar Limbang dari kereta. Tak ada liputan telefon kat kawasan rumah panjang ni. Nama tempat..tak ingat dah. Jadi semua orang pakai Telekom line.

Yang bagusnya, kami bayangkan rumah panjang dari buluh...rupanya dah moden. Macam rumah teres, cuma koridornya ada dinding dan tingkap.

Yang ini bahagian dapurnya.


Yang ini bahagian depan...koridor. Sebelah kiri adalah pintu setiap rumah. Selalunya mereka berkeluarga dan ada hubungan.Untuk menyiapkan rumah ini sangat lama sebab mereka kena bermesyuarat nak buat pattern rumah, cat colour apa, nak pilih lantai mozek..macam-macam la

Bahagian depan rumah


Ni rumah yang saya pergi. Lepas tu isteri dia siap masak makanan. Dah dekat magrib kami sampai. Ingatkan nak minum je. Isteri dia masak nasi dan lauk. Saya, bos saya dan sorang lagi kawan muslim terdiam. Kawan kawan lain bukan muslim.

Bukan apa, diaorang kaum Iban, maka khinzir. Masak masak pakai periuk dan pinggan sama. Was was gila. Lepas tu dia cakap anak saudara dia masuk Islam lepas kahwin dengan orang semenanjung (Johor) dan duduk rumah sebelah. 

Tapi masih was was. Makan jugak..



 Tepi hotel ada sungai, ada pasar ikan dan barang barang kering. Ramai orang melayu kat sini.


Purnama Hotel.. Masuk bilik rasa seram. Dah la tidur sorang sorang. Rasa macam dalam gua. Selepas trip ni baru tau, ada benda jugak kat Hotel ni.



Bilik hotel yang luas sangat..ada bau hapak sikit.



Pasar Tamu di mana ramai orang Brunei serbu. Hari Sabtu dan ahad penuh dengan orang Brunei. Dia orang beli barang banyak2 dan tak pernah tawar menawar. Jadi harganya sure le mahal.






NOW ITS BANANA TURN

Pisang yang ditunggu-tunggu, hambir 5 bulan di tanam baru berbuah.












Semantan trip again!

Again me and my husband went to Semantan. This time because of one of big-bike's member birthday lunch. The swimming pool already completed reconstruction. It's look more beautiful. one hour riding with the bike cause me back ache and neck pain. The helmet too heavy, and its not fullface . The speed of the bike more than 100km per hour causing my head pushing backward. What to do...he like speed!

Banyaknya motosikal...lebih banyak dari Bike fest hari tu.

This year our department family's day will be doing here again somewhere in May 2012. Oh No! I have to learn how to sing! otherwise they will forced me to do it.

Enjoy the picture....













bike fest 2011 Kuching Sarawak

I went to Kuching Bike fest somewhere end of 2011. about 20-30 minutes from my house. We drove mu husband new bike. Can't show here. Small only. I don't really like standing in the crowd. Talk to few people then we left.

just show few pictures only