Sunday, May 17, 2009

my plant in october 2007

Ini adalah hobi yang paling disukai. Tak pernah mengecewakan. mungkin sebab berasal dari keluarga petani, maka gemar bercucuk tanam walaupun halaman sangat sempit. cumanya suka menanam tapi yang 'maintain' adalah my husband.





pic 1. Cuba nak tanam labu sebab sedap bila di masak dengan gula. lagi pun senand di tanam. Tapi lama-lama, daun je banyak. Bunga dah layu sebelum sempat jadi buah. Di sebabkan dah semak sangat, terpaksa cabut sebab takut ada benda hidup bersembunyi di celah-celah daun.


Pic 2: Ni anak-anak pokok tomato. Kena tutup tanah dengan plastik, takung ada kucing buat 'sarang'.



Pic. 3: gambaran dekat. masalahnya tomato saya kecik sangat. Tak sempat berbuah dah layu.




Pic 4: Pokok kacang memang senang tumbuh. Tapi kalau makan kacang hari-hari pun takut kena batu karang pulak. Selalunya saya celur aje lepas tu cicah budu




Pic 5: Pkok rose jepun pun senag di tanam. Letak je, mudah berbunga selalunya masa musim panas. Tapi kena selalu siram. Baja 2 kali sebulan. Pakai baja humus.



Pic 6: japanese roses




Pic 7: close picture



Pic 8: Sempat ambik gambar tomato yang berbuah. Saya tak suka makan, suka tanam je. Kalau nak guna pun buat hiasan je.



Pic 9: so green and fresh. pakai baja organic je




Pic 10. my chillly. wajib kena tanam sebab my husband suka makan. tapi tak pedas sangat. Hari tu kami complaint depan pokok. beberapa minggu lepas tu, pedas gila, menyengit. agaknya dia dengar kot.

No comments:

Post a Comment